Sport

Vitesse in overlevingsstrijd: 'Er moet geld op tafel komen, dat is heel cru'

De spelers van Vitesse met een spandoek
© Omroep Gelderland
ARNHEM - Vitesse heeft nog elf dagen om te overleven. Als de Arnhemse club dan niet met een overtuigend plan komt, kan de licentie om profvoetbal te spelen worden ingetrokken. Iedereen bij Vitesse beseft dat het er heel somber uitziet.
"Er moet gewoon geld op tafel komen", weet trainer Edward Sturing. "Dat is heel cru, maar zo ligt het gewoon. We gaan kijken of dat lukt."
"Je hoopt dat het uiteindelijk goed komt", zegt aanvaller Gyan de Regt. "Wij doen er ook alles voor. Ik ga ervan uit dat ik hier volgend jaar nog speel, ik heb nog een contract. Ik heb een aantal jaren in de jeugdopleiding gespeeld en nu een paar jaar bij het eerste. Ik voel me echt Vitessenaar."

Mooie initiatieven

Maar de tijd dringt. En dus zijn er nu allerlei initiatieven om geld in te zamelen voor de club. En dat raakt De Regt. "Heel mooi. Als je kijkt hoeveel ze ophalen en al die initiatieven die ik voorbij zie komen. Zeker mooi dat al die mensen erachter gaan staan in zo'n moeilijke periode."
Gyan de Regt in een pittig duel
© Omroep Gelderland
Edward Sturing geniet daar ook van. "Fantastisch. Mensen zeggen wel dat je het daar niet mee redt en dat weet ik ook wel. Maar je geeft wel een signaal af, hoe belangrijk deze club is voor heel veel mensen. Het mooie is dat het niet alleen mensen zijn uit Arnhem en uit de regio, maar de schenkingen komen uit het hele land. Ook van supporters van andere clubs. Dus ik denk dat het ook voor het betaald voetbal belangrijk is dat Vitesse overeind blijft."

Volle bak gaan

Vitesse wil wel waardig afscheid nemen van dit dramatische seizoen. "We willen nog twee wedstrijden volle bak gaan. Kijken of we nog resultaat kunnen boeken. De jongens gaan ervoor. Je ziet vaak na degradatie dat ploegen met 7-0 of 8-0 verliezen. Daar heb ik ze voor gewaarschuwd. Daar moeten we niet in terecht komen. We hebben er een echte wedstrijd van gemaakt, dat hebben we ook gedaan voor ons publiek. Ik ben daar trots op en heb daar veel respect voor."
'Deze club is heel belangrijk voor heel veel mensen'