Gelderse Vallei

Wateroverlast camping, hoe gaat het nu met de natte voeten van de vakantiegangers?

Water komt tot op de enkels van de campinggasten
© Omroep Gelderland
VOORTHUIZEN - Lekker met de caravan of de tent een paar dagen weg tijdens de meivakantie, dat was het plan van veel Nederlanders. Helaas viel dit plan letterlijk snel in het water. Door de stevige regenbuien van afgelopen week liepen verschillende campings namelijk onder met water. Hoe gaat het nu met het ondergelopen vakantiepark Ackersate in Voorthuizen?
Vrijdag vertelde campingeigenaar Eric van Ommen al dat een groot gedeelte van de camping blank stond. "Het is bijna letterlijk dweilen met de kraan open", zei hij. "Zodra het water ergens wordt weggepompt, stroomt het weer vol met water." Nu de ergste regenbuien 'gelukkig' voorbij zijn worden de grasvelden weer wat meer zichtbaar.
"Het overtollige water hebben we inmiddels voor het grootste deel met man en macht weg kunnen pompen naar de parkeerplaats aan de andere kant van de camping", vertelt Van Ommen twee dagen later. "Het centrale gedeelte is nu weer droog maar het riool en daarom ook de afvoerputjes lopen nog niet door." Twee toiletgebouwen zijn om deze reden dus nog gesloten. Daarnaast is het laag liggende gedeelte van het kampeerterrein nog niet toegankelijk. "Reserveringen voor deze plekken hebben we helaas moeten annuleren. Wel hebben we plekken aangeboden bij andere campings", vertelt de campingbaas. "Het is heel teleurstellend om mensen te moeten bellen om te vertellen dat ze niet kunnen komen, helemaal als ze hun spullen allemaal al hebben ingepakt."

'De zon schijnt weer'

Toch heeft Van Ommen er vertrouwen in dat het water snel zal verdwijnen. "De zon schijnt nu en het gaat ook niet meer zo hard regenen als afgelopen donderdagavond. Sommige mensen zijn ook wat eerder naar huis gegaan maar komen voor Hemelvaartsdag weer terug. Gelukkig drogen kampeerspullen nu wat sneller door de zon, maar de kampeergasten mogen hun spullen ook bij ons binnen leggen om te laten drogen. Het is gewoon sneu voor mensen die hun meivakantie graag wilden vieren." Aldus de campingeigenaar.

Een loopbrug naar een drogere plek

Niet alleen vakantiepark Ackersate had last van de zware regenval. Ook recreatieoord De Meidoorn in Stroe is druk geweest met het overtollige water dat op de grasvelden opgeslagen werd. "Het stond helemaal blank en ik heb veel gasten al moeten afbellen omdat ik niet wilde dat ze in de nattigheid zouden komen te zitten", vertelt eigenaar Han van de Dussen. "Het is sinds oktober al drama en het water loopt moeilijk uit zichzelf weg, we moeten het daarom zelf wegpompen." Ook vertelt Van de Dussen dat de afgelopen dagen een grote fietsclub met vijftig mensen op de camping stond. "Omdat het overal zo nat was hebben we naar alternatieven moeten zoeken. Uiteindelijk heb ik door middel van pallets en platen een loopbrug gebouwd om een oversteek te maken naar een droger gedeelte. Hier konden de kinderen wel hun tenten opzetten", vertelt de campingeigenaar vrolijk.
De zelfgemaakte brug
© Marcel Lehnhardt